петък, 14 февруари 2014 г.

Торта Пъстроцветна любов

Необходими продукти:

за блата: 2ч.ч. захар
               2 1/4 ч.л. бакпулвер
               1/2 ч.л. сол
               1 ванилия
               4 яйца
               1ч.ч. прясно мляко
               3/4 ч.ч. олио
               2 1/2 ч.ч. брашно
               сладкарски бои за оцветяване на тестото

за крема: 1л. прясно мляко
                4 жълтъка
                10 с.л. захар
                3с.л. мед
                8 с.л. брашно
                настъргана лимонова кора
                1 ванилия

                200мл течна сметана
                2с.л. какао
за парено захарно тесто: 150мл вода
                                          70гр масло
                                          150гр брашно
                                          500гр пудра захар
                                          + още пудра захар, за доомесване на тестото

Начин на приготвяне:

  • първо ще приготвим крема, за да има достатъчно време да се охлади, докато приготвим блатовете
  • за целта разбъркваме захарта заедно с брашното, лимоновата кора и ванилията
  • сипваме малко мляко и разбъркваме, докато получим кашичка
  • разбиваме жълтъците отделно много добре, добавяме ги към млечната кашичка и разреждаме с останалото количество мляко
  • варим гъст крем, като малко преди да е готов крема, добавяме и меда, след това оставяме настрана да се охлади
  •  за блата, разбиваме хубаво яйцата със захарта, след това добавяме млякото и олиото 
  • пресяваме брашното с бакпулвера, ванилията, смесваме със солта и добавяме към яйчената смес, като разбъркваме добре
  • полученара смес разделяме на 3 равни части, от които ще получим 3 блата, като може и сместа да се изпече наведнъж и след това да се разреже на 3
  • взимаме първата част от сместа за блата и в 3 купички слагаме по 2-3 лъжици от сместа, които ще оцветим в различни цветове и оставяме малко по-голяма част от сместа неоцветена; ние изпозвахме синя, червена и зелена боя
  • намазваме дъното на форма за торта (диаметър 26см) с масло, слагаме една лъжица от основната. неоцветена смес точно в средата на дъното на формата, след това взимаме една лъжица от зелената смес и я исипваме в средата на неоцветената смес; взимаме лъжица от червената смес и я сипваме в средата на зелената смес; накрая взимаме лъжица от синята смес и сипваме в средата на червената смес; 
  • продължаваме, като слагаме от неоцветената смес в среда на синята и продължим да редуваме различните цветове, докато не свършат


  •  печем блата в предварително загрята на 180-190 градуса фурна около 7-8 минути
  • от останалите 2 части смес за блата, по същия начин правим още 2 цветни блата
  • изрязваме си шаблон във формата на сърце от хартия за печене
  •  с помощта на този шаблон изрязваме изпечените блатове
  • разбиваме течната сметана на твърд сняг и я прибвяме внимателно към вече охладения крем, разбъркваме с миксер за по-добро хомогенизиране на крема 
  • разделяме крема на 2 и към едната половина прибавяме какаото
  • преминаваме към сглобяването на тортата
  • слагаме единия блат в чиния или поднос, отгоре мажем обилно с белия крем, слагаме втория блат и отново мажем обилно, този път с какаовия крем
  • слагаме третия блат и мажем тортата от всички страни с останалия ни крем, като мажем на тънък пласт и заравняваме хубаво отвсякъде, за да получим хубава форма на сърце
  • оставяме тортата в хладилник да се стегне, докато приготвим украсата
  • за покритие на тортата ще използваме захарно тесто
  • за приготвянето му загряваме на котлона водата и маслото, до пълното разтваряне на маслото
  • махаме от котлона и прибавяме цялото количество брашно, като бъркаме енергично и лъжица до получаването на тесто, което се отлепя от стените на съда
  • слагаме тестото на плота да се охлади, като не е нужно да чакаме да изстине напълно, само докато стане приятно на допир
  • след като се охлади, започваме да месим тестото, като прибавяме постепенно пудрата захар, която предварително сме пресяли
  • месим, докато поема всичката пудра захар, като ако е необходимо, добавяме още 

  • взимаме 2/3 от готовото захарно тесто и го оцветяваме с червена боя (гел или прахообразна, тази, която ние имахме, беше гел)
  • когато получим желания от нас цвят, разточваме тестото на тънък пласт, като предваритено взимаме размерите на тортата, за да сме сигурни, че ще ни стигне, за да покрием цялата торта; тестото разточваме на хартия за печене или прозрачно фолио, за по-лесно пренасяне на тестото

  • взимаме листа хартия за печене, върху който сме разточили тестото и го обръщаме върху тортата 
  • след това внимателно с пръсти оформяме тестото, като притискаме съвсем леко към тортата и режем излишното тесто
  • останалата 1/3 от захарното тесто използваме за декорация на нашата торта, като всеки може да прояви своето въображение, да оцвети тестото в каквито цветове пожелае и да направи всякакви формички за украса
  • ето какво сътврихме ние:


 А ето и тортата от вътре:




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кулинарната неделя