Необходими продукти:
за блата: 2ч.ч. захар2 1/4 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
1 ванилия
4 яйца
1ч.ч. прясно мляко
3/4 ч.ч. олио
2 1/2 ч.ч. брашно
сладкарски бои за оцветяване на тестото
за крема: 1л. прясно мляко
4 жълтъка
10 с.л. захар
3с.л. мед
8 с.л. брашно
настъргана лимонова кора
1 ванилия
200мл течна сметана
2с.л. какао
за парено захарно тесто: 150мл вода
70гр масло
150гр брашно
500гр пудра захар
+ още пудра захар, за доомесване на тестото
Начин на приготвяне:
- първо ще приготвим крема, за да има достатъчно време да се охлади, докато приготвим блатовете
- за целта разбъркваме захарта заедно с брашното, лимоновата кора и ванилията
- сипваме малко мляко и разбъркваме, докато получим кашичка
- разбиваме жълтъците отделно много добре, добавяме ги към млечната кашичка и разреждаме с останалото количество мляко
- варим гъст крем, като малко преди да е готов крема, добавяме и меда, след това оставяме настрана да се охлади
- за блата, разбиваме хубаво яйцата със захарта, след това добавяме млякото и олиото
- пресяваме брашното с бакпулвера, ванилията, смесваме със солта и добавяме към яйчената смес, като разбъркваме добре
- полученара смес разделяме на 3 равни части, от които ще получим 3 блата, като може и сместа да се изпече наведнъж и след това да се разреже на 3
- взимаме първата част от сместа за блата и в 3 купички слагаме по 2-3 лъжици от сместа, които ще оцветим в различни цветове и оставяме малко по-голяма част от сместа неоцветена; ние изпозвахме синя, червена и зелена боя
- намазваме дъното на форма за торта (диаметър 26см) с масло, слагаме една лъжица от основната. неоцветена смес точно в средата на дъното на формата, след това взимаме една лъжица от зелената смес и я исипваме в средата на неоцветената смес; взимаме лъжица от червената смес и я сипваме в средата на зелената смес; накрая взимаме лъжица от синята смес и сипваме в средата на червената смес;
- продължаваме, като слагаме от неоцветената смес в среда на синята и продължим да редуваме различните цветове, докато не свършат
- печем блата в предварително загрята на 180-190 градуса фурна около 7-8 минути
- от останалите 2 части смес за блата, по същия начин правим още 2 цветни блата
- изрязваме си шаблон във формата на сърце от хартия за печене
- с помощта на този шаблон изрязваме изпечените блатове
- разбиваме течната сметана на твърд сняг и я прибвяме внимателно към вече охладения крем, разбъркваме с миксер за по-добро хомогенизиране на крема
- разделяме крема на 2 и към едната половина прибавяме какаото
- преминаваме към сглобяването на тортата
- слагаме единия блат в чиния или поднос, отгоре мажем обилно с белия крем, слагаме втория блат и отново мажем обилно, този път с какаовия крем
- слагаме третия блат и мажем тортата от всички страни с останалия ни крем, като мажем на тънък пласт и заравняваме хубаво отвсякъде, за да получим хубава форма на сърце
- оставяме тортата в хладилник да се стегне, докато приготвим украсата
- за покритие на тортата ще използваме захарно тесто
- за приготвянето му загряваме на котлона водата и маслото, до пълното разтваряне на маслото
- махаме от котлона и прибавяме цялото количество брашно, като бъркаме енергично и лъжица до получаването на тесто, което се отлепя от стените на съда
- слагаме тестото на плота да се охлади, като не е нужно да чакаме да изстине напълно, само докато стане приятно на допир
- след като се охлади, започваме да месим тестото, като прибавяме постепенно пудрата захар, която предварително сме пресяли
- месим, докато поема всичката пудра захар, като ако е необходимо, добавяме още
- взимаме 2/3 от готовото захарно тесто и го оцветяваме с червена боя (гел или прахообразна, тази, която ние имахме, беше гел)
- когато получим желания от нас цвят, разточваме тестото на тънък пласт, като предваритено взимаме размерите на тортата, за да сме сигурни, че ще ни стигне, за да покрием цялата торта; тестото разточваме на хартия за печене или прозрачно фолио, за по-лесно пренасяне на тестото
- взимаме листа хартия за печене, върху който сме разточили тестото и го обръщаме върху тортата
- след това внимателно с пръсти оформяме тестото, като притискаме съвсем леко към тортата и режем излишното тесто
- останалата 1/3 от захарното тесто използваме за декорация на нашата торта, като всеки може да прояви своето въображение, да оцвети тестото в каквито цветове пожелае и да направи всякакви формички за украса
- ето какво сътврихме ние:
А ето и тортата от вътре:
Няма коментари:
Публикуване на коментар