понеделник, 10 февруари 2014 г.

Питка със сусам и мак


Питка със сусам и мак


Необходими продукти:

1.Брашно 1кг.
2.Яйца 5бр
3.Кисело мляко 4с.л.
4.Мая за хляб 1кубче/25гр/
5.Олио 3с.л.
6.Захар 1с.л.
7.Сол 2с.л.
8.Сода бикарбонат 1ч.л.
9.Сусам и мак за поръсване

Начин на приготвяне:
  • Пресяваме брашното два пъти в тавичка и правим кладенче по средата
  • Разбиваме яйцата и към тях прибавяме киселото мляко със содата и олиото
  • Сместа прибавяме в кладенчето което направихме в брашното
  • Започваме леко да омесваме и  постепенно прибавяме маята/предварително разтворена в малко вода и щипка захар/
  • Омесваме тестото докато стане гладко и не лепне
  • Оставяме тестото да втаса за 1час като го завиваме с чиста кърпа/наскоро научих един интересен начин за втасване,който много ми допадна и резултата беше отличен.След като се омесили тестото на котлона слагаме една малка тенджера с вода и включваме котлона на най-ниска степен/като се внимава водата да не заври много,ако се наложи се налива малко студена вода или се изключва котлона за малко.По този начин тестото втасва много по-бързо,а резултата е направо страхотен,след като се изпече питката направо се дели като козунак/
  • След като е втасало тестото го разделяме на три еднакви топки и разточваме с еднаква големина.Разточените топки слагаме една върху друга като всяка топка намазваме с малко олио или масло.След това навиваме на руло и режем/на нас ни се получиха 11бр/ Подреждаме ги в тавата в която ще печем и оставяме да втаса за около 40мин/докато напълни тавичката/
  • Втасалата питка намазваме с едно разбито яйце/с малко водичка/ и поръсваме със сусам и мак
  • Печем в предварително загрята фурна 10мин на 200 градуса,след това намаляваме фурната на 150градуса и печем още 1час/до суха клечка/
  • След като сме изпекли питката я изваждаме и я намазваме малко с масло или леко поръсваме с водичка,оставяме я 10мин завита с кърпа отгоре за да омекне.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кулинарната неделя