четвъртък, 27 февруари 2014 г.

Бабината питка

Необходими продукти:

2 яйца+1 за намазване
2с.л. захар
1с.л. сол
2с.л. олио
2с.л. кисело мляко
1к.ч. прясно мляко
1/2 кубче мая / или 1 пакетче суха мая
1/2ч.ч. хладка вода
500гр брашно

Начин на приготвяне:

  • пресяваме брашното 2-3 пъти
  • в средата правим кладенче и сипваме яйцата, киселото и прясното мляко, солта, захарта, олиото и маята, която предватително сме сложили в 1/2ч.ч. хладка вода и щипка захар да шупне
  • омесваме меко тесто, като ако е необходимо си добавяме още малко брашно при омесването
  • оставяме тестото да почине около 30 мин, след това премесваме и отново  го оставяме да почине

Разделяме втасалото тесто на 10-12 топчици и ги правим на фитили.От всеки фитил правим възелче и отгоре слагаме две зърна черен пипер за  очички.Подреждаме в тавичка,намазваме с яйце и оставяме да втаса докато напълни тавата в която ще печем.Печем на 180-190градуса до суха клечка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кулинарната неделя