четвъртък, 27 февруари 2014 г.

Оризови кюфтета с доматен сос

Необходими продукти:

1ч.ч ориз
4-5 печени чушки
200гр сирене
4-5 скилидки чесън
2 яйца
сол, черен пипер и други подправки по избор
галета за овалване

за соса:
2с.л. олио
1 средно голяма глава лук
2-3 скилидки чесън
около 400гр доматен сос
сол, черен пипер, чубрица

магданоз за поръсване

Начин на приготвяне:

  • сваряваме ориза във вода в съотношение 1:1.5, оставяме да се охлади
  • в купа смесваме яйцата, сиренето, чушките, нарязани наситно, чесънът, направен на паста, добавяме и ориза и овкусяваме с подправките
  • постиламе хартия за печене на дъното на тавичка и върху нея оформяме с помощта на лъжица оризовите кюфтенца
  • поръсваме с галета и печем на около 180 градуса докато галетата придобие хубав златист цвят
  • за соса: в 2 с.л. олио запържваме лука и чесъна, след това добавяме доматения сос и подправките (ние използвахме домати от буркан, които пасирахме, но може да се използват и пресни домати, според сезона и предпочитанията)
  • варим соса докато се посгъсти и след това пасираме
  • сервираме кюфтета с доматен сос и поръсваме с пресен магданоз 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кулинарната неделя