вторник, 4 март 2014 г.

Една по-добра версия на рецептата за домашен фондан

Това е вторият ни опит да си направим домашен фондан. Първият беше успешен само до някъде, тъй като фондана, който получихме, не беше достатъчно еластичен и изсъхваше много бързо. Решихме да пробваме още веднъж, като ползваме като основа рецепти за домашен фондан, които успяхме да намерим в интернет, а те наистина са много. И този път променихме пропорциите по наша преценка, като този път резултатът е наистина добър. Естествено, не може да се сравнява с готовия фондан, който се предлага в магазините, но пък друго си е да знаеш, че сам си си приготвил всичко, а приготвянето на този фондан не отнема много усилия и е забавно. :)


 

Необходими продукти:

500гр пудра захар
4с.л. глюкоза
3ч.л. желатин
2с.л. вода
1/2ч.л. лимонена киселина
1ч.л. глицерин

Начин на приготвяне:

  • в купичка сипваме 2с.л. вода и прибавяме желатина, оставяме да набъбне
  • когато желатина набъбне го разтопяваме на водна баня или както ние правим - на ниска степен в микровълновата за няколко секунди, като внимаваме да не заври
  • в купа сипваме глюкозата и към нея прибавяме разтопения желатин, разбъркваме и добавяме глицерина и лимонената киселина, разбъркваме
  • получава се лепкава смес, към която лъжица по лъжица започваме да добавяме пудрата захар- добавяме една лъжица, бъркаме, още една лъжица и пак разбъркваме
  • след като сме прибавили няколко лъжици о пудрата захар, можем да прехвърлим лепкавата смес в съда с пресятата пудра захар и да започнем леко да омесваме, докато получим меко тесто
  • при нас тестото не пое цялата пудра захар- пое може би около 350-400гр, но всичко е въпрос на усет - прибавяме пудра захар, докато получим приятно на пипане, не много лепкаво и меко тесто
  • готовия фондан завиваме хубаво в свежо фолио и слагаме в плътно затвяряща се кутия да престои няколко часа
  • след това фондана е готов за употреба, най-лесно се разточва върху плот, поръсен с царевично нишесте


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кулинарната неделя