Необходими продукти:
650гр брашно400гр кисело мляко
1 яйце
1с.л. олио
1/2 кубче мая (или 1 пакетче суха мая)
1с.л. сол
1ч.л. захар
1 щипка сода
50гр масло
4-5 скилидки чесън
шарена сол
Начин на приготвяне:
- пресяваме брашното (най-хубаво тесто се получава, когато брашното се пресее поне 2-3 пъти)
- в средата правим кладенче и сипваме вътре яйцето, киселото мляко, маята (която предварително сме сложили в 50мл хладка вода и щипка захар да шупне), олиото, солта, захарта и содата
- омесваме меко тесто, като ако е необходимо си добавяме още малко брашно
- покриваме тестото със свежо фолио и го оставяме да почине около 30 мин
- премесваме тестото и го оставяме за още около 30 мин
- разточваме тестото според тавичката, в която ще го печем и го слагаме в нея, като преди това сме я намазали с олио (или друга мазнина)
- с остър нож правим разрези по повърхността на тестото, като разрезите не са много дълбоки
- намачкваме чесъна с малко сол и го прибавяме към разтопеното масло
- намазваме хлебчето с маслото и чесъна и го поръваме със шарена сол
- печем в предварително загрята на 180-190 градуса фурна около 30 минути (или до суха клечка)
Няма коментари:
Публикуване на коментар