понеделник, 24 февруари 2014 г.

Чесново хлебче

Необходими продукти:

650гр брашно
400гр кисело мляко
1 яйце
1с.л. олио
1/2 кубче мая (или 1 пакетче суха мая)
1с.л. сол
1ч.л. захар
1 щипка сода

50гр масло
4-5 скилидки чесън
шарена сол

Начин на приготвяне:

  • пресяваме брашното (най-хубаво тесто се получава, когато брашното се пресее поне 2-3 пъти)
  • в средата правим кладенче и сипваме вътре яйцето, киселото мляко, маята (която предварително сме сложили в 50мл хладка вода и щипка захар да шупне), олиото, солта, захарта и содата
  • омесваме меко тесто, като ако е необходимо си добавяме още малко брашно
  • покриваме тестото със свежо фолио и го оставяме да почине около 30 мин
  • премесваме тестото и го оставяме за още около 30 мин
  • разточваме тестото според тавичката, в която ще го печем и го слагаме в нея, като преди това сме я намазали с олио (или друга мазнина)
  • с остър нож правим разрези по повърхността на тестото, като разрезите не са много дълбоки
  • намачкваме чесъна с малко сол и го прибавяме към разтопеното масло
  • намазваме хлебчето с маслото и чесъна и го поръваме със шарена сол
  • печем в предварително загрята на 180-190 градуса фурна около 30 минути (или до суха клечка)


 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кулинарната неделя