Необходими продукти:
за блата:
100 гр натурален шоколад75 гр масло
3 яйца
1 есенция ром
50 гр захар
50 гр брашно
1/4 ч.л. бакпулвер
100 гр ядки (орехи, бадеми, лешници или др., по избор)
за крема:
1 кофичка (400гр) заквасена сметана1 ванилия
кората от 1 лимон
сока от половин лимон
500гр пресни ягоди
1/2 ч.ч. захар
1 пакетче желатин
за украса:
100 грама шоколад100 мл течна сметана
20гр масло
пресни ягоди (може и други плодове, по избор)
Начин на приготвяне:
- на водна баня разтапяме маслото и шоколада, като разбъркваме до получаването на хомогенна смес
- разделяме белтъците от жълтъците и добавяме последните към шоколадовата смес
- разбиваме белтъците на сняг, заедно със захарта
- прибавяме белтъците към шоколадовата смес, като разбъркваме бавно и внимателно, добавяме и есенцията от ром
- добавяме брашното
- в блендер смиламе ядките и ги прибавяме към сместа
- печем в предварително загрята на 180 градуса фурна, след което оставяме да се охлади
- ягодите слагаме в тенджерка заедно със захарта и варим, докато се разтвори захарта
- мачкаме ягодите с вилица и прибавяме предварително подготвения желатин, според указанията на опаковката
- разбъркваме заквасената сметаза с ванилията, кората и сока от лимона
- за шоколадовия ганаш: разтапяме маслото, прибавяме към него течната сметана и шоколада, като бъркаме до получаването на хомогенна смес
- от охладения блат изрязваме кръгчета, по 2 за всяка пастичка
- върху едно кръгче слагаме малко от ягодовото желе, след това от заквасената сметана и отгоре още едно кръгче от блата
- готовите пастички заливаме с шоколадовия ганаш и отгоре украсяваме с резенчета пресни ягоди
струват ми се вкусни и лесни:)
ОтговорИзтриванеНаистина са лесни, не отнемат кой знае колко време за приготвяне, а щом са направени с желание и любов, стават невероятно вкусни :)
ОтговорИзтриване