понеделник, 10 февруари 2014 г.

Ягодови пастички

 Необходими продукти:

 за блата:    

100 гр натурален шоколад
75 гр масло
3 яйца
1 есенция ром
50 гр захар
50 гр брашно
1/4 ч.л. бакпулвер
100 гр ядки (орехи, бадеми, лешници или др., по избор)

за крема:

1 кофичка (400гр) заквасена сметана
1 ванилия
кората от 1 лимон
сока от половин лимон

500гр  пресни ягоди
1/2 ч.ч. захар
1 пакетче желатин

за украса:

100 грама шоколад
100 мл течна сметана
20гр масло
пресни ягоди (може и други плодове, по избор)

Начин на приготвяне:

  • на водна баня разтапяме маслото и шоколада, като разбъркваме до получаването на хомогенна смес
  • разделяме белтъците от жълтъците и добавяме последните към шоколадовата смес
  • разбиваме белтъците на сняг, заедно със захарта
  • прибавяме белтъците към шоколадовата смес, като разбъркваме бавно и внимателно, добавяме и есенцията от ром
  • добавяме  брашното
  • в блендер смиламе ядките и ги прибавяме към сместа
  • печем в предварително загрята на 180 градуса фурна, след което оставяме да се охлади
  •  
  • ягодите слагаме в тенджерка заедно със захарта и варим, докато се разтвори захарта
  • мачкаме ягодите с  вилица и прибавяме предварително подготвения желатин, според указанията на опаковката
  • разбъркваме заквасената сметаза с ванилията, кората и сока от лимона
  •  
  • за шоколадовия ганаш: разтапяме маслото, прибавяме към него течната сметана и шоколада, като бъркаме до получаването на хомогенна смес

  • от охладения блат изрязваме кръгчета, по 2 за всяка пастичка
  • върху едно кръгче слагаме малко от ягодовото желе, след това от заквасената сметана и отгоре още едно кръгче от блата
  • готовите пастички заливаме с шоколадовия ганаш и отгоре украсяваме с резенчета пресни ягоди


2 коментара:

  1. струват ми се вкусни и лесни:)

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина са лесни, не отнемат кой знае колко време за приготвяне, а щом са направени с желание и любов, стават невероятно вкусни :)

    ОтговорИзтриване

Кулинарната неделя