Необходими продукти:
1 пакет готови блатове - шоколадови или ванилови - въпрос на вкус
компот от кайсии за сиропиране
за единия крем:3 яйца
5-6 с.л. нишесте ванилия
750-800 мл прясно мляко
1 пакетче желатин
50 гр бял шоколад
1/2 ч.ч. захар
за втория крем:100 гр захар
3 с.л. нишесте ванилия
щипка сол
сока и кората от 1 лимон
2 жълтъка
20 гр краве масло
150 мл вряща вода
200 мл течна сметана
1-2 банана (в зависимост от това колко са големи)
малко сладко от вишни
бита сметана за украса
разтопен шоколад, отново за украса
Начин на приготвяне:
- За първия крем: разбиваме яйцата, прибавяме към тях нишестето и около 100 мл от прясното мляко, разбъркваме добре, трябва да се получи хомогенна смес, за да не остават бучки след това в крема
- Останалото мляко, заедно със захарта, слагаме на котлона да се загреят
- Когато захарта се стопи, прибавяме яйчената смес при непрекъснато бъркаме
- Варим крема 5-6 мин, докато се сгъсти
- Махаме крема от котлона и прибавяме шоколада, бъркаме, докато сместа се хомогенизира, след това добавяме и желатина, който предварително сме накиснали в малко вода да набъбне
- За втория крем: смесваме захарта, нишестето и солта. разреждаме с лимоновия сок и кипваме за кратко, като бъркаме непрекъснато
- Отстраняваме от огъня и добавяме жълтъците, лимоновата кора и маслото, бъркаме енергично и разреждаме с вряща вода
- Връщаме сместа на котлона и варим 2-3 мин, докато се сгъсти
- Махаме крема от котлона и оставяме настрани да се охлади
- Разбиваме течната сметана добре
- След като лимоновия крем се охлади достатъчно, започваме да го прибавяме по малко към разбитата сметана, като бъркаме внимателно с дървена или силиконова бъркалка
Сглобяване на тортата:
- Използваме форма за торта със свалящ се ринг
- Слагаме един блат, сиропираме го с компота от кайсии, отгоре редим бананите, нарязани на кръгчета
- След това изсипваме първия крем, подравняваме добре
- Слагаме втори блато и отново го сиропираме, отгоре слагаме на няколко места от сладкото от вишни и сипваме лимоновия крем
- Върху лимоновия крем слагаме третия блат, отново сиропираме
- Оставяме тортата в хладилник за около 2 часа, за да могат кремовете да се стегнат добре, след това махаме ринга, като преди това с топъл нож обикаляме по вътрешността на ринга; още по-удобно и хубаво ще стане, ако предварително сложим фолио по вътрешната повърхност на ринга - така той ще се отдели много по-лесно и няма да има опасност да развалим страните на нашата торта
- За украса на тортата - мажем на много тънък слой бита сметана върху най-горния блат, колкото да го покрие, останалата бита сметана използваме за направата на розички по краищата
- Разтапяме шоколата и го изливаме върху тортата, той ще се разтече и по страните на тортата като ще й придаде небрежен и чаровен вид
Няма коментари:
Публикуване на коментар