събота, 6 декември 2014 г.

Една импровизирана и невероятно вкусна тортичка




                          Необходими продукти:

1 пакет готови блатове - шоколадови или ванилови - въпрос на вкус
компот от кайсии за сиропиране

за единия крем:3 яйца
                          5-6 с.л. нишесте ванилия
                          750-800 мл прясно мляко
                          1 пакетче желатин
                          50 гр бял шоколад
                          1/2 ч.ч. захар
за втория крем:100 гр захар
                          3 с.л. нишесте ванилия
                          щипка сол
                          сока и кората от 1 лимон
                          2 жълтъка
                          20 гр краве масло
                          150 мл вряща вода
                          200 мл течна сметана
1-2 банана (в зависимост от това колко са големи)
малко сладко от вишни
бита сметана за украса
разтопен шоколад, отново за украса

                         Начин на приготвяне:


  • За първия крем: разбиваме яйцата, прибавяме към тях нишестето и около 100 мл от прясното мляко, разбъркваме добре, трябва да се получи хомогенна смес, за да не остават бучки след това в крема
  • Останалото мляко, заедно със захарта, слагаме на котлона да се загреят
  • Когато захарта се стопи, прибавяме яйчената смес при непрекъснато бъркаме
  • Варим крема 5-6 мин, докато се сгъсти
  • Махаме крема от котлона и прибавяме шоколада, бъркаме, докато сместа се хомогенизира, след това добавяме и желатина, който предварително сме накиснали в малко вода да набъбне

  • За втория крем: смесваме захарта, нишестето и солта. разреждаме с лимоновия сок и кипваме за кратко, като бъркаме непрекъснато
  • Отстраняваме от огъня и добавяме жълтъците, лимоновата кора и маслото, бъркаме енергично и разреждаме с вряща вода
  • Връщаме сместа на котлона и варим 2-3 мин, докато се сгъсти
  • Махаме крема от котлона и оставяме настрани да се охлади
  • Разбиваме течната сметана добре
  • След като лимоновия крем се охлади достатъчно, започваме да го прибавяме по малко към разбитата сметана, като бъркаме внимателно с дървена или силиконова бъркалка

Сглобяване на тортата:
  • Използваме форма за торта със свалящ се ринг
  • Слагаме един блат, сиропираме го с компота от кайсии, отгоре редим бананите, нарязани на кръгчета
  • След това изсипваме първия крем, подравняваме добре
  • Слагаме втори блато и отново го сиропираме, отгоре слагаме на няколко места от сладкото от вишни и сипваме лимоновия крем 
  • Върху лимоновия крем слагаме третия блат, отново сиропираме
  • Оставяме тортата в хладилник за около 2 часа, за да могат кремовете да се стегнат добре, след това махаме ринга, като преди това с топъл нож обикаляме по вътрешността на ринга; още по-удобно и хубаво ще стане, ако предварително сложим фолио по вътрешната повърхност на ринга - така той ще се отдели много по-лесно и няма да има опасност да развалим страните на нашата торта
  • За украса на тортата - мажем на много тънък слой бита сметана върху най-горния блат, колкото да го покрие, останалата бита сметана използваме за направата на розички по краищата
  • Разтапяме шоколата и го изливаме върху тортата, той ще се разтече и по страните на тортата като ще й придаде небрежен и чаровен вид 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кулинарната неделя