петък, 6 февруари 2015 г.

ТОРТА ГАРАШ







Проведохме анкета в блога "Видео рецепта на коя торта искате да видите" и нашите читатели избраха торта Гараш. Много се радваме,че избрахте точно тази торта,защото никога до сега не я бяхме правили и дори опитвали,нито аз нито другата администраторка на блога Диди :) Много обичаме да правим нови неща и това беше един добър повод да се съберем и да снимаме направата на тази торта.Клипа ще публикуваме на рожденият ден на блога на 10.02.2015г. Сега ще Ви я представим със снимков материал.Преди да напишем рецептата да споделим,че бяхме очаровани от вкуса на тортата,невероятно вкусна.Имахме си и помощничка-дъщеря  ми Елена която която е почти на 6 месеца



 а ето ни и нас :)





Необходими продукти за блатовете:


  1. Белтъци 7бр
  2. Пудра захар 1ч.ч 130гр
  3. Смлени орехи 250гр
  4. Брашно 1с.л. 15гр


Необходими продукти за крема:

  1. Ковертюр 250гр/натурален/
  2. Сметана течна 200мл
  3. Захар 3/4 ч.ч 
За глазурата:

  1. Ковертюр/натурален/ 150гр
  2. Олио 2с.л.
Начин на приготвяне:

Започваме с блатовете или така наречените платки.Разбиваме белтъците с щипка сол на сняг,прибавяме пудрата захар и разбиване до получаване на пухкав крем.На няколко пъти прибавяме орехите и брашното като разбъркваме внимателно с шпатула.Тук е момента да уточним,че тортата се прави на 4 пратки и е сравнително нисичка торта,но ние я направихме с по-малък диаметър 18см и с 5 платки.Изсипваме част от сместа за блата в ринг за торта застлан с хартия за печене и печем 12-15мин на 160-170гр


За крема,разтопяваме ковертюра на водна баня или в микровълновата на ниска мошност.Загряваме сметаната и добавяме захарта,държим на котлона на умерен огън докато захарта се стопи и сваляме от огъня.След това добавяме разтопеният ковертюр към сметаната и разбъркваме докато се получи еднородна смес.


Тортата сглобяваме,като редуваме платка и крем до изчерпване на продуктите,като завършваме с крем и измазваме тортата отстрани.


За глазурата разтопяваме ковертюра и добавяме олиото,разбъркваме добре и изсипваме върху тортата.Поръсваме по външният кант с шам фъстък,ние използвахме зелени кокосови стърготини.













Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кулинарната неделя