събота, 17 май 2014 г.

Ризото с червено вино, гъби и пилешки дробчета

 Необходими продукти:

150 гр бял ориз
50-60 мл червено вино
1 кубче пилешки бульон 
около 600 мл гореща вода
2 глави лук, средно големи
4-5 скилидки чесън
100 гр грах от консерва
200 гр гъби 
200 гр пилешки дробчета
сол, черен пипер и подправки на вкус
20-30 гр масло

Начин на приготвяне:

  • запържваме лука и чесъна в малко олио или масло, слагаме и подправките, температурата на котлона е умерена, не много висока

 
  • добавяме ориза и разбъркваме, да поеме аромата на лука и подправките


  • след това добавяме червеното вино и варим, докато течността се изпари

 
  • разтваряме кубчето бульон във водата и започваме да го добавяме малко по малко към ориза- добавяме черпак от бульона и варим при непрекъснато бъркане докато се изпари течността, едва тогава добавяме следващата порция бульон, така ориза придобива една много приятна кремообразна консистенция
  • така на порции прибавяме бульона докато свърши, ориза трябва да се свари добре, но не прекалено, ако е необходимо добавяме още малко вода, докато се свари

 
  • накрая към ориза прибавяме граха, гъбите и дробчетата, предварително сварени в подсолена вода, разбъркваме хубаво
  • махаме ориза от огъня и добавяме маслото и ситно нарязан пресен копър



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кулинарната неделя