петък, 4 април 2014 г.

Питка Цвете

Необходими продукти:

2 яйца+1 за намазване
2с.л. захар
1с.л. сол
2с.л. олио
2с.л. кисело мляко
1к.ч. прясно мляко
1/2 кубче мая / или 1 пакетче суха мая
1/2ч.ч. хладка вода
500гр брашно

около 100гр масло
шарена сол 
мак, сусам или други семена, по желание

Начин на приготвяне:

  • пресяваме брашното 2-3 пъти
  • в средата правим кладенче и сипваме яйцата, киселото и прясното мляко, солта, захарта, олиото и маята, която предватително сме сложили в 1/2ч.ч. хладка вода и щипка захар да шупне
  • омесваме меко тесто, като ако е необходимо си добавяме още малко брашно при омесването
  • оставяме тестото да почине около 30 мин, след това премесваме и отново  го оставяме да почине
  • разделяме тестото на 5 части, една от които е по-малка от останалите, а другите 4 са по-големи от първата и еднакви помежду си
  • оставяме по-малката топчица настрана, за сега
  • разточваме една топка на кора с диаметър малко по-малък от тавата, в която ще печем питката (нашата тава е с диаметър около 32-33 см)


  • слагаме на дъното на тавичката хартия за печене и отгоре слагаме разточената кора, намазваме я с масло и поръсваме с шарена сол

  • разточваме следващата кора, слагаме я върху първата и отново мажем с масло и поръсваме с шарена сол
  • редим така и следващите кори, като на последната не слагаме нищо
  • с помощта на чаша си правим белег в центъра на питката, ще ни служи като ориентир
  • след това правим разрези от края на кората до мястото, където ни се е отбелязала чашата

  • така режем питката на общо 8 части
  • след това по дължината на всяко парче правим разрез, който да не стига до края



  • когато направим разрезите, промушваме външния край на всяко парче през него веднъж, като се получава ето това:



  • за завършен вид на нашето цвете подгъваме крайчетата на всяко парче



  • от малката част тесто, която си оставихме в началото, оформяме нещо за украса в средата на питката, ние направихме нещо като розичка, която в крайна сметка след втасването съвсем изгуби формата си
  • мажем питката с жълтък и поръсваме с маково и сусамено семе

  •  печем в предварително загрята на около 180 градуса фурна до суха клечка





Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кулинарната неделя