Необходими продукти:
2 яйца+1 за намазване2с.л. захар
1с.л. сол
2с.л. олио
2с.л. кисело мляко
1к.ч. прясно мляко
1/2 кубче мая / или 1 пакетче суха мая
1/2ч.ч. хладка вода
500гр брашно
около 100гр масло
шарена сол
мак, сусам или други семена, по желание
Начин на приготвяне:
- пресяваме брашното 2-3 пъти
- в средата правим кладенче и сипваме яйцата, киселото и прясното мляко, солта, захарта, олиото и маята, която предватително сме сложили в 1/2ч.ч. хладка вода и щипка захар да шупне
- омесваме меко тесто, като ако е необходимо си добавяме още малко брашно при омесването
- оставяме тестото да почине около 30 мин, след това премесваме и отново го оставяме да почине
- разделяме тестото на 5 части, една от които е по-малка от останалите, а другите 4 са по-големи от първата и еднакви помежду си
- оставяме по-малката топчица настрана, за сега
- разточваме една топка на кора с диаметър малко по-малък от тавата, в която ще печем питката (нашата тава е с диаметър около 32-33 см)
- слагаме на дъното на тавичката хартия за печене и отгоре слагаме разточената кора, намазваме я с масло и поръсваме с шарена сол
- разточваме следващата кора, слагаме я върху първата и отново мажем с масло и поръсваме с шарена сол
- редим така и следващите кори, като на последната не слагаме нищо
- с помощта на чаша си правим белег в центъра на питката, ще ни служи като ориентир
- след това правим разрези от края на кората до мястото, където ни се е отбелязала чашата
- така режем питката на общо 8 части
- след това по дължината на всяко парче правим разрез, който да не стига до края
- когато направим разрезите, промушваме външния край на всяко парче през него веднъж, като се получава ето това:
- за завършен вид на нашето цвете подгъваме крайчетата на всяко парче
- от малката част тесто, която си оставихме в началото, оформяме нещо за украса в средата на питката, ние направихме нещо като розичка, която в крайна сметка след втасването съвсем изгуби формата си
- мажем питката с жълтък и поръсваме с маково и сусамено семе
- печем в предварително загрята на около 180 градуса фурна до суха клечка
Няма коментари:
Публикуване на коментар