събота, 22 март 2014 г.

Торта Мики и Мини



Това е тортата "Мики и Мини" направена за нашата приятелка Камелия,по случай откриването на магазин за детски дрехи "Мики и Мини".


Необходими продукти:

за блатовете:
  • яйца 4бр
  • захар 120гр
  • брашно 120гр
  • бакпулвер 1/2ч.л.


За крема:
  • прясно мляко 1л.
  • яйца 4бр
  • захар 12с.л
  • брашно 6с.л
  • ванилия 2бр


за масленият крем/под фондана/

  • белтък 1бр
  • захар 80гр
  • краве масло 80гр



за фондана:

500гр пудра захар
4с.л. глюкоза
3ч.л. желатин
2с.л. вода 
1/2ч.л. лимонена киселина
1ч.л. глицерин





Начин на приготвяне:

Започваме с блатовете/3бр/ Разбиваме яйцата със захарта до побеляване прибавяме пресятото брашно с бакпулвера и бъркаме с шпатула.Изсипваме в ринг за торта и печем на 180-190градуса до суха клечка.

Приготвяме трите блата и ги оставяме да се охладят добре.
За крема разбиваме яйцата със захарта и прибавяме брашното и половината мляко и разбъркваме добре.Другата половина от млякото слагаме в тенджерка на котлона да заври,веднага след като заври постепенно добавяме яйчената смес при непрекъснато бъркане.Варим 5-6мин без да спираме с бъркането.Готовият крем трябва да се охлади много добре преди да го използваме.

Масленият крем
  • важно е яйцето да е със стайна температура, да не го извадим от хладилника непосредствено преди приготвянето на крема, за да може да се разбие добре
  • отделяме белтъка от жълтъка и го разбиваме на водна баня, докато стане на твърд сняг
  • малко по малко добавяме захарта, като продължаваме да разбиваме
  • когато се смесят добре, махаме от водната баня и прибавяме маслото
  • разбиваме, докато се хомогенизират
  • оставяме да се охлади и да стегне, за ускорение на процеса, може да оставим в хладилника

фондана:

  • в купичка сипваме 2с.л. вода и прибавяме желатина, оставяме да набъбне
  • когато желатина набъбне го разтопяваме на водна баня или както ние правим - на ниска степен в микровълновата за няколко секунди, като внимаваме да не заври
  • в купа сипваме глюкозата и към нея прибавяме разтопения желатин, разбъркваме и добавяме глицерина и лимонената киселина, разбъркваме
  • получава се лепкава смес, към която лъжица по лъжица започваме да добавяме пудрата захар- добавяме една лъжица, бъркаме, още една лъжица и пак разбъркваме
  • след като сме прибавили няколко лъжици о пудрата захар, можем да прехвърлим лепкавата смес в съда с пресятата пудра захар и да започнем леко да омесваме, докато получим меко тесто
  • при нас тестото не пое цялата пудра захар- пое може би около 350-400гр, но всичко е въпрос на усет - прибавяме пудра захар, докато получим приятно на пипане, не много лепкаво и меко тесто
  • готовия фондан завиваме хубаво в свежо фолио и слагаме в плътно затвяряща се кутия да престои няколко часа
  • след това фондана е готов за употреба, най-лесно се разточва върху плот, поръсен с царевично нишесте


Сглобяване на тортата.

В ринг поставяме първият блат и го сиропираме с прясно мляко,отгоре изсипваме част от млечният крем и поръсваме с малки парченца бял шоколад,след това поставяме отново блат които сиропираме,крем и парченца млечен шоколад.Най-отгоре поставяме третият блат.Оставяме тортата за една нощ в хладилника да стегне хубаво крема,след това изваждаме от ринга внимателно.
Измазваме тортата с масленият крем





Покриваме с домашният фондан
и след това декорираме по желание :)





Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кулинарната неделя