Това е тортата "Мики и Мини" направена за нашата приятелка Камелия,по случай откриването на магазин за детски дрехи "Мики и Мини".
Необходими продукти:
за блатовете:
- яйца 4бр
- захар 120гр
- брашно 120гр
- бакпулвер 1/2ч.л.
За крема:
- прясно мляко 1л.
- яйца 4бр
- захар 12с.л
- брашно 6с.л
- ванилия 2бр
за масленият крем/под фондана/
- белтък 1бр
- захар 80гр
- краве масло 80гр
за фондана:
500гр пудра захар
4с.л. глюкоза
3ч.л. желатин
2с.л. вода
1/2ч.л. лимонена киселина
1ч.л. глицерин
3ч.л. желатин
2с.л. вода
1/2ч.л. лимонена киселина
1ч.л. глицерин
Начин на приготвяне:
Започваме с блатовете/3бр/ Разбиваме яйцата със захарта до побеляване прибавяме пресятото брашно с бакпулвера и бъркаме с шпатула.Изсипваме в ринг за торта и печем на 180-190градуса до суха клечка.
Приготвяме трите блата и ги оставяме да се охладят добре.
За крема разбиваме яйцата със захарта и прибавяме брашното и половината мляко и разбъркваме добре.Другата половина от млякото слагаме в тенджерка на котлона да заври,веднага след като заври постепенно добавяме яйчената смес при непрекъснато бъркане.Варим 5-6мин без да спираме с бъркането.Готовият крем трябва да се охлади много добре преди да го използваме.
Масленият крем
- важно е яйцето да е със стайна температура, да не го извадим от хладилника непосредствено преди приготвянето на крема, за да може да се разбие добре
- отделяме белтъка от жълтъка и го разбиваме на водна баня, докато стане на твърд сняг
- малко по малко добавяме захарта, като продължаваме да разбиваме
- когато се смесят добре, махаме от водната баня и прибавяме маслото
- разбиваме, докато се хомогенизират
- оставяме да се охлади и да стегне, за ускорение на процеса, може да оставим в хладилника
фондана:
- в купичка сипваме 2с.л. вода и прибавяме желатина, оставяме да набъбне
- когато желатина набъбне го разтопяваме на водна баня или както ние правим - на ниска степен в микровълновата за няколко секунди, като внимаваме да не заври
- в купа сипваме глюкозата и към нея прибавяме разтопения желатин, разбъркваме и добавяме глицерина и лимонената киселина, разбъркваме
- получава се лепкава смес, към която лъжица по лъжица започваме да добавяме пудрата захар- добавяме една лъжица, бъркаме, още една лъжица и пак разбъркваме
- след като сме прибавили няколко лъжици о пудрата захар, можем да прехвърлим лепкавата смес в съда с пресятата пудра захар и да започнем леко да омесваме, докато получим меко тесто
- при нас тестото не пое цялата пудра захар- пое може би около 350-400гр, но всичко е въпрос на усет - прибавяме пудра захар, докато получим приятно на пипане, не много лепкаво и меко тесто
- готовия фондан завиваме хубаво в свежо фолио и слагаме в плътно затвяряща се кутия да престои няколко часа
- след това фондана е готов за употреба, най-лесно се разточва върху плот, поръсен с царевично нишесте
Сглобяване на тортата.
В ринг поставяме първият блат и го сиропираме с прясно мляко,отгоре изсипваме част от млечният крем и поръсваме с малки парченца бял шоколад,след това поставяме отново блат които сиропираме,крем и парченца млечен шоколад.Най-отгоре поставяме третият блат.Оставяме тортата за една нощ в хладилника да стегне хубаво крема,след това изваждаме от ринга внимателно.
Измазваме тортата с масленият крем
Покриваме с домашният фондан
и след това декорираме по желание :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар