сряда, 12 март 2014 г.

Масленица със сирене и шарена сол

 

Необходими продукти:

1кг брашно
1 кубче мая
1ч.л. захар
2с.л. сол
около 250мл хладка вода
1 яйце + 1 жълтък за намазване
4с.л. олио
350гр сирене
шарена сол

Начин на приготвяне:

  • разтваряме маята във водата и прибавяме захарта, оставяме така да шупне
  • пресяваме брашното и в средата правим кладенче
  • прибавяме яйцето, олиото, солта и маята и замесваме меко тесто
  • от това количество продукти на нас ни излезе малко повече от 1кг тесто
 
  • разделяме тестото на 6 топки и ги намазваме обилно с краве масло, свинска мас или олио и оставяме да втаса/около 30 мин/
 


  •  всяка топка разточваме на тънка кора и намазваме от двете страни с мазнина
  • върху едната разточена и намазнена кора поръсваме шарена сол

  • върху нея слагаме втора кора и слагаме сиренето

  • разделяме на 2 по дължина 

  • правим 2 фитила, като всеки усукваме в двата края

  • по този начин правим и останалите кори
  • подреждаме в тавичка и намазваме с жълтък



  • печем в предварително загрята на 180 градуса фурна до суха клечка 

 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кулинарната неделя