събота, 29 март 2014 г.

Торта 2/1




Тази торта е за двама рожденика,единият е каратист харесващ йероглифи,другият ни рожденик е адвокат.Трябваше някак си да успеем да разделим тортата визуално на две за да може да зарадваме и двамата ни рожденика.

Продукти за блата:

  • Яйца 4бр
  • Захар 120гр
  • Брашно 120гр
  • Ванилия 1бр
  • Бакпулвер 1/2ч.л.
Продукти за крема:
  • Прясно мляко 1л
  • Яйца 4бр
  • Захар 12с.л
  • Брашно 6с.л.
  • Ванилия 2бр
  • Краве масло 80гр
  • Шоколад 100гр
за масленият крем/под фондана/

  • белтък 1бр
  • захар 80гр
  • краве масло 80гр
Начин на приготвяне:

За блатовете:
Разбиваме яйцата със захарта до побеляване и пълното разтваряне на захарта /отнема около 4мин/ Прибавяме на няколко пъти пресятото брашно с бакпулвера и разбъркваме внимателно с шпатула.Изсипваме сместа във форма за торта с разкопчаващ се ринг и печем на 190 градуса 12-15мин или до суха клечка.По този начин приготвяме трите блата.За сиропирането им използвахме захарен сироп/равни дози вода и захар се слагат на котлона да заврят и захарта да се разтвори/Сиропирането става като или блата е топъл или сиропа.Задължително едно от двете трябва да е топло.Може да се сиропира с прясно мляко или сок от компот.
За крема
Разбиваме яйцата със захарта и ванилията и постепенно добавяме пресятото брашно.Добавяме 1/2 от прясното мляко.Останалото мляко кипваме в тенджера и когато заври постепенно добавяме яйчената смес при непрекъснато бъркане.Варим 6-7мин до сгъстяване на крема.Преди да свалим от котлона изсипваме половината крем в друг съд и към останалият крем на котлона добавяме шоколада на малки блокчета,разбъркваме докато се стопи.

Масленият крем/под фондана/
  • отделяме белтъка от жълтъка и го разбиваме на водна баня, докато стане на твърд сняг
  • малко по малко добавяме захарта, като продължаваме да разбиваме
  • когато се смесят добре, махаме от водната баня и прибавяме маслото
  • разбиваме, докато се хомогенизират
Сглобяване на тортата.

В ринг поставяме първият блат и го сиропираме ,отгоре изсипваме част от млечният крем,след това поставяме отново блат които сиропираме и след топа изсипваме шоколадовият крем крем.Най-отгоре поставяме третият блат.Оставяме тортата за една нощ в хладилника да стегне хубаво крема,след това изваждаме от ринга внимателно.Измазваме с масленият крем,покриваме с фондана и декорираме.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кулинарната неделя