неделя, 9 март 2014 г.

Торта Приказната неделя

 
 Това е тортата която направихме за 8-ми март.Цялата торта ни излезе около 30лв.Правена с домашен фондан.Блатовете и кремовете направихме предният ден,а на следващият само я сглобихме и декорирахме.Това е първата ни по-голяма торта и много се гордеем с резултата.


Необходими продукти:

За блатовете:
  • яйца 4бр
  • брашно 120гр
  • захар 120гр
  • ванилия 1бр
  • бакпулвур 1/2ч.л

За крема:
  • прясно мляко 1л
  • жълтък 4бр
  • брашно 100гр
  • захар 200гр
  • ванилия 1бр
За домашният фондан:
  1. пудра захар 1кг
  2. 8с.л. глюкоза
  3. 6ч.л.желатин
  4. 4с.л.вода
  5. 1ч.л лион
  6. 2ч.л.глицерин
Необходими продукти за масленият крем:

1 белтък
80гр захар
80гр масло

Начин на приготвяне:

Започваме първо с блатовете.Разбиваме захарта и яйцата до побеляване,прибавяме пресятото брашно и бакпулвура с ванилията  и разбъркваме с шпатула много внимателно за да не спаднат яйцата.Изсипваме във форма за торта с махащ се ринг,предварително покрита с хартия за печене.Печем 13-15мин до суха клечка.По този начин печем 6 блата :)


Приготвянето на крема

Разбиваме жълтъците със захарта до побеляване.Прибавяме пресятото брашно и отново разбиваме,след това изсипваме 1/2 от млякото и разбиваме отново.Останалото мляко слагаме на котлона,след около 5 мин прибавяме на тънка струйка яйчената смес при непрекъснато бъркане.След като крема заври е готов,отстраняваме от котлона прибавяме разтвореният желатин и оставяме да се охлади за няколко часа в хладилника.

Начин на приготвяне на захарното тесто :
  • в купичка сипваме 4с.л. вода и прибавяме желатина, оставяме да набъбне
  • когато желатина набъбне го разтопяваме на водна баня или както ние правим - на ниска степен в микровълновата за няколко секунди, като внимаваме да не заври
  • в купа сипваме глюкозата и към нея прибавяме разтопения желатин, разбъркваме и добавяме глицерина и лимонената киселина, разбъркваме
  • получава се лепкава смес, към която лъжица по лъжица започваме да добавяме пудрата захар- добавяме една лъжица, бъркаме, още една лъжица и пак разбъркваме
  • след като сме прибавили няколко лъжици о пудрата захар, можем да прехвърлим лепкавата смес в съда с пресятата пудра захар и да започнем леко да омесваме, докато получим меко тесто
  • при нас тестото не пое цялата пудра захар, но всичко е въпрос на усет - прибавяме пудра захар, докато получим приятно на пипане, не много лепкаво и меко тесто
  • готовия фондан завиваме хубаво в свежо фолио и слагаме в плътно затвяряща се кутия да престои няколко часа
  • след това фондана е готов за употреба, най-лесно се разточва върху плот, поръсен с царевично нишесте

 
Начин на приготвяне на масленият крем:
 
  • важно е яйцето да е със стайна температура, да не го извадим от хладилника непосредствено преди приготвянето на крема, за да може да се разбие добре
  • отделяме белтъка от жълтъка и го разбиваме на водна баня, докато стане на твърд сняг
  • малко по малко добавяме захарта, като продължаваме да разбиваме
  • когато се смесят добре, махаме от водната баня и прибавяме маслото
  • разбиваме, докато се хомогенизират
  • оставяме да се охлади и да стегне, за ускорение на процеса, може да оставим в хладилника
Започваме сглобяването та тортата:
 
В ринг поставяме блат и го сиропираме,след това слагаме крем и отново блат.По този начин редим три блата.След това слагаме в хладилника за около 1час.
Отскраняваме ринга внимателно и намазваме с мослен крем за да изравним тортата.След това отгоре поставяме разточеният фондан и заглаждаме.Повтаряме цялата процедура с останалите три блата за вторият етаж на тортата.Слагаме вторият етаж върху първият като между двата етажа сложихме 3 дървени пръчки за упора и намазахме с малко глюкоза :)
 


 
 
 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кулинарната неделя