Това е тортата която направихме за 8-ми март.Цялата торта ни излезе около 30лв.Правена с домашен фондан.Блатовете и кремовете направихме предният ден,а на следващият само я сглобихме и декорирахме.Това е първата ни по-голяма торта и много се гордеем с резултата.
Необходими продукти:
За блатовете:
- яйца 4бр
- брашно 120гр
- захар 120гр
- ванилия 1бр
- бакпулвур 1/2ч.л
За крема:
- прясно мляко 1л
- жълтък 4бр
- брашно 100гр
- захар 200гр
- ванилия 1бр
- пудра захар 1кг
- 8с.л. глюкоза
- 6ч.л.желатин
- 4с.л.вода
- 1ч.л лион
- 2ч.л.глицерин
1 белтък
80гр захар
80гр масло
Начин на приготвяне:
Започваме първо с блатовете.Разбиваме захарта и яйцата до побеляване,прибавяме пресятото брашно и бакпулвура с ванилията и разбъркваме с шпатула много внимателно за да не спаднат яйцата.Изсипваме във форма за торта с махащ се ринг,предварително покрита с хартия за печене.Печем 13-15мин до суха клечка.По този начин печем 6 блата :)
Приготвянето на крема
Разбиваме жълтъците със захарта до побеляване.Прибавяме пресятото брашно и отново разбиваме,след това изсипваме 1/2 от млякото и разбиваме отново.Останалото мляко слагаме на котлона,след около 5 мин прибавяме на тънка струйка яйчената смес при непрекъснато бъркане.След като крема заври е готов,отстраняваме от котлона прибавяме разтвореният желатин и оставяме да се охлади за няколко часа в хладилника.
Начин на приготвяне на захарното тесто :
- в купичка сипваме 4с.л. вода и прибавяме желатина, оставяме да набъбне
- когато желатина набъбне го разтопяваме на водна баня или както ние правим - на ниска степен в микровълновата за няколко секунди, като внимаваме да не заври
- в купа сипваме глюкозата и към нея прибавяме разтопения желатин, разбъркваме и добавяме глицерина и лимонената киселина, разбъркваме
- получава се лепкава смес, към която лъжица по лъжица започваме да добавяме пудрата захар- добавяме една лъжица, бъркаме, още една лъжица и пак разбъркваме
- след като сме прибавили няколко лъжици о пудрата захар, можем да прехвърлим лепкавата смес в съда с пресятата пудра захар и да започнем леко да омесваме, докато получим меко тесто
- при нас тестото не пое цялата пудра захар, но всичко е въпрос на усет - прибавяме пудра захар, докато получим приятно на пипане, не много лепкаво и меко тесто
- готовия фондан завиваме хубаво в свежо фолио и слагаме в плътно затвяряща се кутия да престои няколко часа
- след това фондана е готов за употреба, най-лесно се разточва върху плот, поръсен с царевично нишесте
Начин на приготвяне на масленият крем:
- важно е яйцето да е със стайна температура, да не го извадим от хладилника непосредствено преди приготвянето на крема, за да може да се разбие добре
- отделяме белтъка от жълтъка и го разбиваме на водна баня, докато стане на твърд сняг
- малко по малко добавяме захарта, като продължаваме да разбиваме
- когато се смесят добре, махаме от водната баня и прибавяме маслото
- разбиваме, докато се хомогенизират
- оставяме да се охлади и да стегне, за ускорение на процеса, може да оставим в хладилника
Започваме сглобяването та тортата:
В ринг поставяме блат и го сиропираме,след това слагаме крем и отново блат.По този начин редим три блата.След това слагаме в хладилника за около 1час.
Отскраняваме ринга внимателно и намазваме с мослен крем за да изравним тортата.След това отгоре поставяме разточеният фондан и заглаждаме.Повтаряме цялата процедура с останалите три блата за вторият етаж на тортата.Слагаме вторият етаж върху първият като между двата етажа сложихме 3 дървени пръчки за упора и намазахме с малко глюкоза :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар