сряда, 14 януари 2015 г.

Торта ЧАША С КАФЕ





От много време искам да се пробвам да направя торта ЧАША С КАФЕ но все не се престрашавах,но днес реших,че е идеалният ден да го направя.Понеже бях почти сигурна,че няма да се справя реших да ползвам готови блатове,но ако решите да я направите препоръчвам домашно приготвените.Аз следващият път определено ще направя блатовете сама.Изглеждаше ми почти невъзможно да заприлича на чаша,но като за първи опит мисля,че се получи много добре.Използвах за пълнежа шоколадово маслен крем,измазах с обикновен маслен крем и покрих с фондан.Посочените продукти за за малака торта,като най-големият блат е 16см,така,че съобразете количеството продукти според размера на тортата която ще правите.

Необходими продукти:

Готови блатове 2бр
1/2 компот за сиропиране
Течен шоколад 3с.л.

За шоколадовият маслен крем:

  1. Белтък 1бр
  2. Краве масло/82% масленост/ 80гр
  3. Захар 80гр
  4. Шоколад 50гр

За масленият крем за измазване на тортата:

  1. Белтък 1бр
  2. Краве масло/82% масленост/ 80гр
  3. Захар 80гр


Начин на приготвяне:
 
Изрежете си четири блата с различен размер/при мен най-големият е 16см/ може да използвате различни неща в кухнята за изрязването на различните големини на блатовете.Аз използвах,чаша два размера,купичка и капака на една малка тенджера.Ето това се получи при мен

За шоколадовият маслен крем:Белтъка трябва да е със стайна температура,сложете го в купичка със щипка сол на водна баня и разбивайте на ниска скорост докато стане на пяна,след това по-малко прибавяйте захарта като разбивате непрекъснато докато стане пухкав крем.Махнете крема от водната баня и прибавете разтопеният шоколад и на малки кубчета прибавете маслото на стайна температура при непрекъснато разбиване.Първоначално крема изглежда все едно се втечнява,но след като продължите да разбивате ще се сгъсти.Може да го приберете в хладилника покрит с фолио за 10 мин.Масленият крем за измазване се прави по същият начин, без шоколада.
Започваме с сглобяването на тортата.Започваме от най-големият блат-сложете го в чиния или на подходяща повърхност и го сиропирайте,след това прибавете от шоколадовият крем и заравнете,поставяме следващият по размер блат и отново слагаме от крема и така докато свършат блатовете/отгоре остава най-малкият блат.Приберете тортата за 20мин в хладилника за да стегне малко крема.Когато тортата стегне я измажете с масленият крем и покрийте с разточеният фондан.След това много внимателно обърнете тортата.От фондан направете чиния и дръжка за ЧАШКАТА ЗА КАФЕ. Разтопете 3 с.л течен шоколад за да се втечни съвсем леко и намажете най-горният блат,на няколко места сложете по-мъничко от масленият крем за да добиете ефекта на каймака на кафето.Оставете тортата в хладилника за няколко часа преди консумация






Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кулинарната неделя