четвъртък, 11 декември 2014 г.

Бисквитена торта с бял шоколад

Това е една тортичка, която на пръв поглед не е нищо особено, но една хапка от нея стига, за да се превърне в един от любимите ви десерти. Освен това е много лесна за приготвяне и отнема много малко време, което си е едно сериозно предимство, когато нямате достатъчно време и трябва да приготвите нещо бързо и вкусно за десерт или просто ви се прииска да си хапнете нещо сладко.


     Необходими продукти за форма с диаметът 18 см:
един пакет (около 170 гр) пълнозърнести бисквити с овесени ядки
прясно мляко + есенция ром за потапяне на бисквитите
200 мл течна сметана
80 гр масло
100 гр бял шоколад 
1 кофичка (290 гр) заквасена сметана
кората от 1 лимон
2-3 с.л. сок от лимон
смлени орехови, бадемови или други ядки
какао за поръсване

                             Начин на приготвяне:
Разтопяваме шоколада и маслото и ги оставяме настрани да се охладят.
Разбъркваме хубаво заквасената сметана със сока и кората от лимона и добавяме шоколада с маслото, вече охладени.
Разбиваме течната сметана и започваме да добавяме от другия крем към нея малко по малко, като разбъркваме внимателно с помощта на дървена или силиконова бъркалка.

На дъното на форма за торта със свалящ се ринг слагаме малко количество от крема.
Отгоре подреждаме бисквитките, които преди това потапяме в топлото прясно мляко с аромат на ром.
Върху бисквитите поръсваме от смлените ядки. Могат да се добавят още сушени плодове - червени боровинки или стафиди, но ние в момента нямахме.
Отгоре разстиламе 1/2 от крема и заглаждаме хубаво.
Следва втори ред бисквити и ядки, а отгоре сипваме останалия крем и заглаждаме.
Оставяме в хладилника да стегне за около час. Махаме ринга на тортата внимателно и поръсваме обилно с какао.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Кулинарната неделя